Урок історії. “Голокост”

Урок від вчителя історії Рудого О.В.

11 (10) клас Історія України, Всесвітня історія.

Тема уроку: Голокост

Основні дати:

30 січня 1933р. – Адольф Гітлер стає канцлером Німеччини.

15 вересня 1935 р. – прийняття «нюрнберзьких законів».

9-10 листопада 1938 р. – «кришталева ніч».

1 вересня 1939 р. – початок Другої світової війни.

Жовтень 1940 р. – створення Варшавського гетто.

22 червня 1941 р. – напад Німеччини на СРСР.

18 січня, 19 квітня 1943 р. – повстання у Варшавському гетто.

27 січня 1945 р. – звільнення Освенціма Рядянською армією.

Голокост — винищення, геноцид єврейського народу; масове винищення фашистами єврейського населення в СРСР та в країнах Європи під час Другої світової війни. На окупованих територіях фашисти винищували євреїв. У республіці відомо не менше ніж 250 поховань масових розстрілів населення, в тому числі й євреїв. Лише восени 1941 р. спеціальні частини СС знищили в Україні близько 800 тис. євреїв.

Протягом 1942-1944 рр. багато євреїв України, які потрапили до рук фашистів, було депортовано в концтабори смерті на території Польщі: Освенцім, Майданек та інші.

https://www.youtube.com/watch?v=zDnN3m-8A_U

В Україні фашистами було створено 50 гетто.

Гетто — спеціальні поселення для євреїв, відокремлені від зовнішнього світу, з жалюгідними умовами життя для подальшого їх повного винищення.

https://www.youtube.com/watch?v=41RKZUHszZQ

Із 6 млн євреїв, знищених у різних країнах, 1,4 млн становили радянські євреї, яких знищено в основному на території України і Білорусі.

Протягом 10 тижнів окупації кожного вівторка і п’ятниці у Бабиному Яру в Києві розстрілювали людей різних національностей

https://www.radiosvoboda.org/a/27993383.html

У нашому краї, біля міста Кам’янець – Подільський вперше в роки окупації України було знищено більше 10 тисяч осіб.

https://www.youtube.com/watch?v=vaL2OZk3ZVk

Праведники світу — люди, які рятували євреям життя. Жителі багатьох районів України рятували євреїв. Митрополит А. Шептицький особисто врятував 15 рабинів і 150 єврейських дітей.

https://www.5.ua/suspilstvo/pochesne-zvannia-pravednyky-narodiv-svitu-otrymaly-6-ukrainskykh-simei-5-posmertno-117365.html

Лише на Львівщині було врятовано кілька тисяч євреїв. 100 українців Галичини німці закатували за допомогу євреям. Рятували євреїв жителі Києва, Дніпропетровська, Одеси, багатьох центральних та східних районів України. Сьогодні відомо близько 2 тис. українців, які рятували євреям життя й одержали від парламенту Ізраїлю почесне звання Праведника світу.

У 2000 р. У країна приєдналася до Декларації про збереження пам’яті про Голокост у сучасному світі, досліджуючи та викладаючи цю тему.

В Україні було створено Український центр вивчення історії Голокосту (Київ) та Всеукраїнський центр Голокосту «Ткума» у Дніпропетровську.

У 2017 році за підтримки За ініціативи Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» (м. Дніпро),  керівника освітніх програм Інституту Піскарьової Ірини та сприяння вчителя історії нашої школи Олега Рудого у Старокостянтинові вшанували пам’ять жертв Голокосту.

https://www.youtube.com/watch?v=EOgO37H8Des

Більш детальніше з темою ви можете ознайомитись за цим посиланням:

https://history.vn.ua/compendium/11klas/17.html

Перевір себе:

Як називається план знищення єврейського населення?

Коли почалися перші прояви антиєврейської політики нацистів?

Зробіть аналіз таблиці. Який висновок по ній можемо зробити?

Які почуття, на ваш погляд, відчували жертви?,  їхні кати?, очевидці?