З історії ліцею

Перегляньте основні віхи історії школи на стрічці часу (кликніть тут)

Комунальний заклад загальної середньої освіти «Ліцей № 8 Хмельницької міської ради» щодня привітно відчиняє двері, щоб зустріти своїх учнів, і кожному дарує вона частинку знань із своєї невичерпної криниці.
Школа збудована і відкрита у 1962 році за адресою: вул. Гайдара, 34 (нині вул. Якова Гальчевського,34).

У 2018 році школа відзначила 55 – річний ювілей. Дотепер учні школи з любов’ю і подякою згадують вчителів – ветеранів: Литвин Марію Григорівну (вчителя української мови), Кравчук Лідію Стахівну (вчителя математики), Семенову Катерину Іллівну (вчителя російської мови та літератури), Фесик Лідію Анатоліївну (заступник директора з виховної роботи), Кулаківського Олександра Феодосійовича (вчителя історії), Яковенко Зінаїду Петрівну (вчителя укр. мови та літератури), Чарнюк Валентину Іванівну (вчителя біології), Яковюк Тамару Михайлівну, Попик Ольгу Петрівну (вчителів початкових класів).

Першим директором школи (1962-1970 рр.) був Катеринюк Іван Степанович – правдива, щира, принципова людина, який разом із педколективом та учнями розбив пришкільний фруктовий сад, створив стадіон, географічний майданчик. Трохи пізніше обладнано майстерні з обробки деревини, металу, тир, кабінети з ТЗН, які були опорними для навчання вчителів міста та області. 
Поступово у школі закладалися свої традиції: зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, праці, шефство над ними, виїзди на «Зірницю» разом із військовою частиною 17-ї ракетної дивізії, робота в таборах праці та відпочинку в с. Івашківці Новоушицького району, шефська допомога колгоспам сіл Масівці і Копистин, збір макулатури і металолому. 

З 1970 по 1978 рр. школу очолював Шевчук Віктор Михайлович, талановитий педагог і організатор. Під його керівництвом при школі відкрито клас – майстерню з вивчення автосправи, у школі були свої автомобілі, на яких досвідчені інструктори – учителі навчали практичних навиків водіння учнів не тільки нашої, а й інших шкіл міста.


У цей період колектив школи продовжував традиції попередніх років. Проводились змістовні збори піонерської дружини ім. З. Космодем’янської, її загонів, вогнища на березі річки Кудрянки, приурочені Дню народження піонерської організації; комсомольська організація тісно співпрацювала з комсомольцями заводу трансформаторних підстанцій, де було створено виробничі бригади, у яких учні працювали і отримували зарплату. 

З 1978 по 1991 рр. директором школи призначена Дзяворук Світлана Петрівна, яка акумулювала творчі ідеї, була натхненником багатьох цікавих справ.З ініціативи Дзяворук С.П. внаслідок великої пошукової та дослідницької роботи учнів та вчителів у 1985 р. у школі відкрито музей 36 – го Гвардійського орденів Суворова та Кутузова Берлінського бомбардувального авіаційного полку, який брав участь у визволенні міста Хмельницького і Хмельницької області. Саме екіпаж авіаполку у складі командира Івана Кудашкіна, штурмана лейтенанта Олександра Чернова і повітряного радиста – стрілка Петра Уханова 31 березня 1944 року повторили на Подільській землі подвиг Миколи Гастелло. Активісти музею під керівництвом Світлани Петрівни підтримували зв’язки з пошуковими загонами міста Саранська Мордовської АР, м.Тула та м. Електросталь в Росії, з ветеранами полку, які були частими гостями школи. Музей Постановою Ради Організації ветеранів України визнаний переможцем оглядів музеїв історичного профілю і нагороджений грамотою. 20 років поспіль музей є центром виховання патріотизму. І нині при музеї діє волонтерський загін у складі 32 учнів, який надає допомогу ветеранам війни і праці, бере участь у благодійних акціях. 

Гордістю школи в цей час став Клуб інтернаціональної дружби, незмінним керівником якого була вчителька англійської мови Кушляк В.В.

Школа однією з перших в місті запровадила вивчення народознавства на уроках та в позаурочний час. Ініціаторами і розробниками програм, виховних заходів на народознавчій основі стали вчителі української мови та літератури Біньківська Г.С., та Дядик Г.І. Діти вивчали звичаї, традиції Поділля, України, проводили народознавчі свята не тільки у своїй, а й в інших школах міста.

Школа № 8 постійно брала участь у конкурсах ЮІР, де часто виборювала призові місця, захищала честь міста та області на республіканських змаганнях.

З 1991 року школу очолює молодий перспективний директор Вальчук Володимир Анатолійович – професіонал, майстер своєї справи, тонкий психолог, ініціатор багатьох цікавих проектів.


У 1993-1995 рр. у школі реалізувався спільний проект з Київським інститутом туризму, було відкрито ліцейний клас, який готував організаторів туристичних груп, гідів – перекладачів. Випускники класу отримали дипломи цього інституту.


Новим етапом в історії школи стала співпраця з «Корпусом Миру», волонтери якого (1993-1995 рр. з Великобританії, 1998-2000рр. з США) працювали з учнями спеціалізованих класів з вивчення англійської мови. Це було першою сходинкою для отримання школою статусу спеціалізованої з поглибленого вивчення окремих предметів та курсів (англійської мови, основ права, інформатики). 
Для всебічного розвитку школярів обладнано багато змістовних, зі смаком оформлених кабінетів, навчальних майстерень, залів для навчання: кабінети математики, кабінети української мови та літератури, кабінет народознавства, кабінети історії, кабінет хімії, кабінети фізики, кабінети обслуговуючої праці, майстерня по обробці деревини, майстерня по обробці металу, великі і малі спортивні зали, актові зали, музей бойової слави гвардійського бомбардувального авіаційного полку, медичні кабінети, кабінети психолога, кабінет логопеда, басейн. Школа має лінію підключення до Інтернет, бібліотеку, адміністративні кабінети. 

Український фонд соціальних інвестицій з метою підтримки найменш соціально захищених верств населення в межах реалізації Проекту світового банку “Фонд соціальних інвестицій”, підтримав ініціативу Хмельницької СЗОШ № 8, яка в результаті виграла тендер на впровадження на базі школи мікропроекту “Інтеграція дітей з особливими потребами в СЗОШ № 8 східного району м. Хмельницького” та реалізації гранту Українського фонду соціальних інвестицій в сумі до 500 тис. грн. в початковій школі. В реабілітаційному центрі навчаються 329 дітей, в тому числі 39 дітей з особливими потребами (дітей з різними вадами захворювання: серцево – судинної системи, порушення опорно – рухового апарату, легкою затримкою психічного та розумового розвитку).
Школа надає освітні послуги (навчальні заняття за індивідуалізованими планами, що затверджуються батьками, заняття з психологом, логопедом, дефектологом, соціальним педагогом для покращення адаптації дітей з особливими потребами до навчання в загальноосвітньому закладі), частково медичні послуги (лікувальний масаж, заняття в плавальному та сухому басейнах, послуги спеціалістів реабілітаційного центру, стоматологічний кабінет). Під’їзд до школи облаштовано пандусом, а коридори приміщення школи обладнано поручнями для вільного користування дітьми з особливими потребами.

Результатом плідної роботи педагогів школи є щорічні успіхи наших вихованців на міських, обласних олімпіадах і конкурсах. Досягнені результати піднімають авторитет школи.

Біжать роки, одні покоління учнів змінюються іншими, але сіячі мудрості і людяності, доброти і ввічливості – вчителі – знову і знову щоранку поспішають знайомою стежиною до рідної школи, приносячи у клас учням і лагідну та щиру усмішку, і свої знання.

З 2013 року школу очолювали Грищук Віктор Дмитрович, його замінила Халатурник Г.І., на зміну прийшов Максимов Б.М. 

У 2016 році директором став молодий, перспективний, знаючий, енергійний Коріньовський Сергій Петрович. З тих пір школа у змінах, реконстукціях, нових проектах, досягненнях.

Нові плани, надії на нові орієнтири школи, майбутні перспективи…