Оксана Радушинська зустрілась із учнями школи

Оксана Радушинська зустрілась із учнями школи

Донедавна в українській літературі панувала політика “непомічання” особливих дітей, яку можна спостерігати у звичайному житті.

Проте, останніми роками ситуація дещо змінилася. Започатковано всеукраїнський проект «Інклюзивна література». Мета проекту – популяризація та розвиток літератури для дітей і про дітей з особливими потребами.

17 березня в нашій школі відбулася презентація проекту. Учнів ознайомили з книгами відповідної тематики як закордонних авторів, так і українських.

Зокрема, в рамках проекту представила свою книгу «Метелики в крижаних панцирах» наша відома журналістка, поетеса, письменниця, теле- та радіоведуча Оксана Радушинська.

Ось як вона сама розповіла про нашу зустріч:

«Сьогодні мала спілкування з чудовими учнями хмельницької школи № 8. Говорили про інклюзивну літературу на прикладі низки книг українських та зарубіжних авторів з відповідною тематикою в сюжеті. Зокрема презентувала свою повість “Метелики в крижаних панцирах”. Розповіла про свій шкільний (і не тільки) досвід інклюзії. А потім ми всі разом слухали твори учнів – особливих діток і їхніх однолітків з типовим розвитком. Тепло, щиро, світло і… нормально. Саме так, нормально живуть, контактують, навчаються, дружать і співіснують світи дітей і підлітків, котрі інколи (за несприятливих умов) навіть не перетинаються – світ дітей без особливих потреб і тих, хто мають свої унікальності. Відверто – я приємно вражена, що в Хмельницькому діє школа з інклюзивним напрямком навчання. Школа у чотири поверхи. Там є ліфт! Уявляєте – в загальноосвітній школі є ліфт, аби учням, котрим важко пересуватися, легко було діставатися до класів?!. І ще мені сподобалися вчителі. Під час заходу вхоплювала їхню реакцію на поведінку своїх вихованців – коли дітки ставили не завчені (це ж бо дуже відчувається/розуміється) запитання; коли вони декламували вірші, співали і танцювали; коли ми всі фотографувалися і сміялися. Так реагують лише люди, які люблять. Просто люблять своїх дітей, сприймаючи їх такими, які вони є.
А діти щиро відкрилися, демонструючи свої таланти. Свої вірші читали: Женя Коваленко і Денис Музика, танцював Мартін Москалик, а постановку під пісню виконали: Артем Ісаченко, Діана Ярощук, Діана Водзіловська і Діана Чоботарьова. 

Я щиро дякую за ініціативу, організацію і проведення заходу вчителю-дифектологу Ользі Рибак. А також усім вчителям і учням. Надзвичайно гарні враження! А ще – радість від можливості трішечки долучитися до такого важливого інклюзивного руху, котрий, без перебільшення, однаково потрібен і дітям з інвалідністю і їхнім здоровим одноліткам. Щоб розуміти і сприймати один одного. Щоб цивілізовано жити людям у світі людей».

Наша юна поетеса Коваленко Євгенія читала власні вірші для дорогої гості

Оксана Петрівна Радушинська — авторка понад двох десятків книжок поезії та прози, член двох всеукраїнських творчих спілок (письменників та журналістів), Міжнародної співдружності письменницьких спілок, Міжнародної громадської організації «Жінка ІІІ тисячоліття», лауреат престижних премій «Коронація слова», «Жінка ІІІ тисячоліття», «Українська Мадонна», «Золотий лелека», «Благовіст», «Гранослов», «Кришталеві джерела», «Подільський Оскар», володарка Гранта Президента України для обдарованої молоді, радіоведуча Старокостянтинівського районного радіомовлення, радіоведуча ХОДТРК «Поділля¬центр», кореспондент газети Хмельницької міськради «Проскурів», громадська діячка, волонтер; голова ГО «Творча сотня «Рух до перемоги», організаторка благодійних концертів для військових по Україні та в зоні АТО…

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *