Творчість Вільяма Фолкнера (William Faulkner). Уривок «Порушник праху»

Вільям Фолкнер. Уривок «Порушник праху»

Зловмисник у пилу

  Роман розповідає історію про Лукаса Бошана, гордого старого негритянина, якого звинувачують у вбивстві білого чоловіка, Вінсона Гоурі. Лукас заарештований, доставлений до міста Джефферсон, Yoknapatawpha County, і посаджений у в’язницю. Прокурор округу   Гавін Стівенс приїжджає в камеру в супроводі свого 16-річного племінника Шарля Маллісона. Останній, який є оповідачем цієї історії, вважає   своїм обов’язком допомогти Лукасу Бошан. Старий один раз врятував Карла, коли він впав у крижаний струмок і навіть поділився з хлопчиком   скромною вечерею.

   Лукас каже Чарльзу, що єдиним способом довести свою невинність є викриття   тіла Вінсона Гоурі. Огляд тіла показав би, що пістолет Лукаса не був зброєю вбивства, що розстріляв Вінсона.   У товаристві зі своїм чорним другом Алеком Сандером і літньою дамою, Юніс Хабершам, Чарльз відкриває могилу Гоурі тільки щоб знайти в ньому тіло іншої людини. Поступово з’ясовується правда. Схоже, що брат Вінсона Кроуфорд Гоурі убив його з наміром звинуватити Лукаса в вбивстві, коли Лукас погрожував розкрити, що Кроуфорд краде.  пиломатеріали від брата Вінсона. Приховавши тіло Вінсона, Кроуфорд вистрілив у компаньйона Вансона Джека, який знав, що Кроуфорд є вбивцею, і поклав своє тіло в могилу Вінсона, щоб знищити докази його злочину. Гевін Стівенс за допомогою шерифа округу Хоуп Хемптон і деяких інших членів білої громади міста доводить невинність Лукаса Бошана.

   – Іди, подивися на нього, – сказав Лукас.

 “Я ризикую, що Гаури потраплять в моє серйозне копання. Чому? Я навіть не знаю, що я шукаю”, – сказав Чарльз. – Мій пістолет – сорок один, – сказав Лукас. Єдине, чого він не знав, – це калібр – ця зброя працездатна, ефективна і добре доглянута, але така унікальна, як золота зубочистка, яка, мабуть, була гордістю дідуся Лукаса півстоліття тому. – Гаразд, – сказав Чарльз. – Тоді що? – Він не був коротким з Сорока один.  – з ким він стріляв? – запитав хлопчик. Але Лукас не відповів на це, стоячи на своїй стороні сталевої двері, руки з легким затиском і непорушним навколо двох брусків, нерухомі, за винятком слабкого руху його Чарльз не очікував, що він відповість, але він знав, що Лукас ніколи більше не скаже ні про якого іншого білого чоловіка, і він знав, чому, як він знав, чому Лукас чекав розповісти йому, дитині, про пістолет, коли він не сказав би ні своєму дядьку, ні шерифу, який би відкрив могилу і подивився на тіло, він був здивований, що Лукас прийшов так близько, як йому довелося розповісти своєму дядьку про це, і він зрозумів, що знову цінує Якість у його дядька, який приніс людям,   щоб розповісти йому, що вони не скажуть нікому іншому, навіть спокушаючи негрів розповідати йому  що їх природа забороняла їм розповідати білим людям.

    Але це все, що Лукас збирався сказати йому, і він знав, що це все; він думав у люті: “Вірте? Повірте, що?”, тому що Лукас навіть не просив його повірити в що-небудь, він навіть не просив прихильності, не роблячи останнього відчайдушного прохання до своєї гуманності і жалю, але навіть   платити йому надав ціна була не надто високою, щоб йти в одиночку сімнадцять кілометрів у темряві і ризикували бути спійманим, порушуючи могилу члена клану, щоб здійснити лютий обурення, навіть не сказавши, чому.

    – З якого гармати він стріляв, Лукас? – запитав Чарльз.

    “Я плачу вам”, – сказав Лукас. – Назвіть свою ціну за що-небудь в розумі, і я заплачу за це “. Чарльз подивився на Лукаса, – мені доведеться вийти звідти, підкопати його і повернутися до міста до півночі або години, і, можливо, навіть опівночі буде пізно. Я не бачу, як я можу це зробити. Я не можу цього зробити. “

   – Я спробую почекати, – сказав Лукас.

William Faulkner

  1.  Look through the extract and  choose the words connected with the topic” Crime and Punishment”
  2.  Explain the meaning of the words: robbery, burglary,murder, shoplifting, pickpocket.
  3.  Find in the text the synonyms to the following words: prison, motionless, besides, kill, very angry, together with, on the condition.
  4.  Fill in the gaps with the words from the text.
  •   When a person breaks law he is often taken to ________. 
  •   While in prison criminals are kept in _______.
  •   Any person accused of some crime has the right to ask for a _________.
  •  The man explained that he was not going to kill, he became a _________ involuntary.
  •  The murderer changed his clothes and washed the soles of his boots trying to _______.
  •  As the lawyer managed to ______ Mr. Rake’s_____ and Mr. Rake was set free in the court hall.
  •  When Joe learned the family secret he ____ to _____ to his business rival.
  •  In ancient times when thieves tried to_____  and were caught they could be even hanged.

Listen to the extract from ” The Bear” and mark false and true sentences.

  1. Saw was lost in the wilderness.
  2. Isaac Mc. Caslin  had been going very fast for the last two hours.
  3. He used his compass and watch to move ahead.
  4. When he didn’t find the tree his heart started beating unsteadily.
  5. He remembered Sam’s drilling very well and followed it.
  6. As he sat down on the log he saw a swamp.
  7. He saw the bear in a little glade.
  8. The bear was as huge as he had dreamed.
  9. The bear attacked Isaac.