Довідник для батьків

Подарунок батькам та молодшим школярам від старшокласників. “Читаємо сучасні оповідання для дітей” (перейти на сайт)

Створення класів

Завдання ліцею № 8 полягають у тому, щоб сприяти засвоєнню нашими учнями навичок, необхідних в умовах сучасного глобалізованого світу.

Кожного навчального року ми групуємо учнів у 1 класи за наступними критеріями: кількість дівчат і хлопців, поєднання учнів із різними академічними рівнями та різними типами соціально-емоційної поведінки. Учні за їх бажанням чи бажанням батьків можуть бути переведені до іншого класу паралелі.

Навичка адаптуватися до змін підвищує здатність учнів мислити рефлексивно, змінювати напрями своєї діяльності та легко вирішувати проблеми.

Профілі навчання

Спираючись на новий Закон України “Про Освіту”, ліцей № 8 запровадила для учнів 10 – 11 класів профілі навчання, які передбачають поглиблене вивчення певних дисциплін.

Для учнів пропонуємо напрями профільної підготовки на вибір:

  • Іноземної філології (з поглибленим вивченням англійської мови, другої мови: німецька)
  • Української філології (з поглибленим вивченням української мови та літератури;курсів за вибором “Стилістика української мови”);
  • Історичний з поглибленим вивченням історії України та всесвітньої історії

Для учнів 7-9 класів організована допрофільна підготовка з української мови.

Викладання іноземних мов

Англійська мова

Англійську мову як першу іноземну викладають для всіх учнів 1-11 класів ліцею.

В ліцеї є досвід співпраці з викладачами-носіями англійської з США та Великої Британії. Уроки з україномовними вчителями розвивають навички читання, аудіювання, письма та говоріння в інтерактивних вправах, проєктах, презентаціях, а також у креативному письмі. На уроках широко застосовуються інформаційні технології.

Друга іноземна мова

З 7 класу школа пропонує учням вивчати другу іноземну мову: німецьку. Другу іноземну мову вивчають учні класів 7-Б, 8-Б, 9-Б,10-Б.

Індивідуальні заняття з учителями

Учителі середньої та старшої школи, яким за навчальним планом виділено години для консультацій, працюють за графіком консультацій, затвердженим директором ліцею. Відповідно до цього графіку учні можуть звертатися по допомогу у виконанні домашніх завдань, у підготовці до олімпіади чи для більш поглибленого вивчення.

Зверніть, будь ласка, увагу, що учителям ліцею не дозволено займатися приватним репетиторством з учнями на комерційній основі.

Відвідування уроків фізичного виховання та спортивних секцій

Пріоритетом для ліцею є здоров’я учнів. Заняття зі спорту в ліцеї є дуже гнучкими й враховують особливості кожної дитини, тому звільнені від уроків учні також можуть виконати мінімальне навантаження (легка зарядка, ходьба тощо). Усі рішення щодо обмеження навантаження приймає медичний працівник ліцею, фахові лікарі поліклініки № 3. Присутність дитини на уроці в спортивній формі є обов’язковою, якщо медичний працівник не надає інших рекомендацій.

Більшість уроків фізкультури відбувається на вулиці, якщо цьому сприяють погодні умови (немає дощу, снігу тощо). 

Забезпечення харчуванням учнів ліцею.

 В школі І ступеня функціонує їдальня із сучасним обладнанням на кухні. Організовані безкоштовні сніданки для усіх учнів 1-4 класів, платні обіди для учнів груп подовженого дня.

Організовано безкоштовне харчування (обіди) для дітей з ООП), діти соціально-незахищених категорій звільняються від оплати за обіди згідно рішення педагогічної ради.

Безкоштовне харчування організовано за кошти місцевого бюджету.

У приміщенні ліцею обладнано буфет з доставкою гарячих сніданків, також розпочато будівництво добудови до приміщення ліцею їдальні.

Класи підтримки для дітей з особливими освітніми потребами (інклюзивні класи)

У 2023/2024 навчальному році у школі створено 19 класів інклюзивного навчання, у яких навчаються 38 дітей з ООП.

  • в класі з однолітками;
  • для них організовано проведення корекційно-розвиткових занять.

Для кожного учня з ООП в інклюзивних класах спеціалісти розробляють індивідуальну програму розвитку. З класами працюють досвідчені вчителі та асистенти вчителя.

Для всіх учасників навчально-виховного процесу робота класу підтримки є позитивним досвідом: така співпраця допоможе всім зрозуміти, яким різноманітним буває світ та люди в ньому, і що права та можливості в нас усіх рівні.