Рекомендації вчителю під час дистанційного навчання

Рекомендації вчителю під час дистанційного навчання

Сьогодення все частіше змушує нас звертатися до дистанційного навчання у школі. Незважаючи на те, рішення про таке навчання прийнято на всю країну чи для окремих закладів, весь педагогічний колектив постає перед питанням: як організувати уроки, щоб вони були максимально продуктивними?

Ми зібрали загальні рекомендації, які допоможуть вчителям зберегти високу продуктивність роботи під час дистанційного навчання з учнями.

Розділяй і володарюй. Найкращий формат подачі навчального матеріалу.
Цей принцип є дієвим не лише в політиці, його також можна успішно застосувати і в освіті. Підготуйте для учнів стислі інформаційні блоки замість однієї довгої суцільної лекції. Короткі та зрозумілі пояснення діти запам’ятають набагато легше.

Зосередьтеся на головному, створюючи матеріал для дистанційного навчання.
Відеоролик чи презентація зі слайдами має містити лише основні дані, без яких неможливе розуміння поточної теми. Видаляйте все зайве і залиште для опрацювання базового рівня концентрат інформації.

Знання – це сила. Додаткові матеріали для учнів під час дистанційної освіти.
Звісно, не варто обмежуватися лише основними тезами при опрацюванні навчального матеріалу. Слід надати школярам і більш розширену інформацію, але у окремому блоці файлів. Для тих учнів, яких цікавить поглиблене вивчення предмету, цінними будуть ваші рекомендації додаткових джерел для опрацювання.

Розставляйте акценти. Оформлення уроку для віддаленого навчання.
Найбільш значиму інформацію виділяйте серед іншої жирним шрифтом чи контрастним кольором. Це допоможе зосередити увагу учнів на ключових моментах. Доречним буде також використання аудіо- чи відеоефектів.

Зручні навігація та зберігання інформації. Які сервіси використовуються для дистанційного навчання.
Вся інформація, яку ви надаєте учням, має бути постійно доступна для них та їхніх батьків. Важливо також організувати зручний пошук потрібного уроку, щоб за потреби діти могли знайти та повторити потрібний матеріал. Впорядкувати інформацію належним чином вам допоможуть відповідні сервіси, приміром, знайомий Google Classroom, або зручний ClassFlow, в якому також є можливість навіть проводити оцінювання учнів шляхом інтерактивних завдань та тестувань.

Універсальні формати для контенту уроку.
Використовуйте для подачі навчальних матеріалів формати, які можна відтворити на будь-якому пристрої. Наприклад, це можуть бути PDF-файли. Середовище, в якому ви будете зберігати текстові, відео- та аудіофайли, повинно бути простим у користуванні та легко відкривати всі потрібні формати.

Структурованість і дизайн подачі навчальних матеріалів
Навчальні файли мають бути однаково зручними для сприйняття інформації з будь-якого носія: комп’ютера, планшета чи смартфона. Урок, де кожен блок інформації подається окремою сторінкою, засвоїти значно простіше. Шрифт повинен бути достатньо великим та легко читатися.

Будьте на зв’язку з учнями
Під час онлайн навчання активно використовуйте текстові чи відеочати для спілкування. Широкі можливості для цього надає програмне забезпечення ClassFlow. У випадках навчання не в режимі реального часу окресліть години, коли учні зможуть зв’язатися з вами, щоб поставити запитання та отримати на них відповіді. Дуже бажано, щоб такий розклад був стабільним, а спілкування регулярним. Це убезпечить ваших учнів від розгубленості, дасть відчуття стабільності та підтримки. Такий зв’язок можна й треба використовувати і для уточнень стосовно завдань чи нагадувань про терміни здачі проєктів.

У разі коли є можливість реалізовувати формат змішаного навчання це ще більше організовує учнів та сприяє створенню атмосфери для ефективного засвоєння матеріалу. Більше про модель змішаного навчання дивіться в статті «Організація змішаного навчання в школі»

Заохочення та мотивація учнів
Відзначайте роботу активних учнів. Це можуть бути певні значки чи наліпки у різних номінаціях. Як-от, найшвидше впорався із задачею, виконав декілька останніх завдань без помилок, запропонував цікаву тему для дослідження і т.п. Подібні заходи мають стимулювати школярів вчитися і робити це добре.

Оцінювання під час дистанційного навчання
Систематично давайте дітям завдання та повідомляйте їх про результат. Оперативне інформування учнів та їхніх батьків про успіхи у навчанні дозволить їм бачити реальну картину. Відповідно, вони зможуть коригувати навчальний процес і впливати на рівень знань. Завдяки такій співпраці ви уникнете неприємних запитань наприкінці семестру чи навчального року: «Чому ж ви нам раніше не сказали?»

Прозорість в освітньому процесі
Методи оцінювання мають бути загальнозрозумілими. Роботи учнів та їхні навчальні результати варто зберігати у хмарному середовищі чи відповідному сервісі, аби була змога пересвідчитися у справедливості отриманих балів.

Дотримуючись цих простих порад, кожен вчитель зможе зробити дистанційне навчання зручним і ефективним.

Ще більше розкрити потенціал та прагнення вчителя допоможе відповідне технічне та програмне забезпечення процесу – це і окреме обладнання і готові рішення для організації дистанційного та змішаного навчання від бренду Promethean – одного зі світових лідерів забезпечення освіти.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *